Den senaste tidens ökning i antalet sjuka har ännu inte inneburit att fler behövt inneliggande vård, enligt Erik Degerman, verksamhetschef på infektionskliniken. I klippet berättar han mer om hur belastningen har varierat under våren, sommaren och hösten och om smitta bland personalen. Foto: Anders Hansson, SVT

Fler covidsjuka på infektionskliniken i Falun under hösten

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens nedgång i antal covidpatienter på Infektionskliniken i Falun ökade de inlagda under september och oktober. Men jämfört med i våras, när situationen var som sämst, så är det ändå färre som behöver vård nu.

– Det är fler yngre som får läggas in hos oss nu, men däremot ser det bättre ut på äldreboendena, säger Erik Degerman som är läkare och verksamhetschef på Infektionskliniken i Falun.

Han är dock bekymrad över det vårdberg som byggts upp genom att vården tvingats prioritera att vårda covidsjuka. Det har gjort att många planerade operationer ställts in och människor får vänta på vård. Om coronaspridningen dessutom tar fart igen kan det bli komplicerat, varnar Erik Degerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet