Dalarna ligger på en femteplats i landet när det gäller dödsfall till följd av narkotikaförgiftning. Källa: Socialstyrelsen Foto: Nyhetsbyrån Siren

Fler dör av läkemedel och narkotika

Publicerad

Allt fler dör till följd av förgiftning av läkemedel eller narkotika. Dalarna hör till de fem län i landet där flest personer drabbas.

2006 dog 545 personer i Sverige på grund av läkemedels- eller narkotikaförgiftning. Tio år senare dog 908 personer, visar statistik från Socialstyrelsen. Majoriteten av de som dör är kvinnor, nästan dubbelt så många som männen.

Dalarna på femte plats

I Dalarna dör 13, 7 personer per 100 000 invånare av läkemedels- eller narkotikaförgiftning. Det ger länet en femteplats i landet, snittsiffran ligger på 11,5 personer 2014-2016. Såväl olycksfall som självmord räknas in i statistiken.

– Läkemedelsberoende är ett område som måste uppmärksammas mer inom vården, anser Marianne Aggestam, utredare på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Motgift ska rädda liv

– Traditionellt har fokus varit på alkohol och illegala narkotiska substanser. Vi behöver fördjupa våra kunskaper om beroende till en rad olika nya substanser samt även till läkemedel som används på felaktig grund, menar hon.

De dödligaste drogerna är opioider av olika slag, som vid överdosering kan slå ut andningen. Läkemedelsverket och Socialstyrelsen ska i januari presentera en rapport över hur motgiftet Naloxon kan göras mer tillgängligt. Tanken är att andra än sjukvårdspersonal ska kunna få tillgång till läkemedlet.

– Naloxon kan rädda liv, säger Marianne Aggestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.