Foto: SVT

Fler glesbygdsbutiker föreslås få statligt stöd

Publicerad

Sex till åtta glesbygdsbutiker till i Dalarna kan få ett årligt driftbidrag på max trehundra tusen kronor enligt den landsbygdsproposition som regeringen presenterade idag.

Elva lanthandelsbutiker i Dalarna har sedan några år redan ett sådant driftbidrag men nu föreslås den kvalificerande avståndsgränsen till närmaste butik minska från femton till tio kilometer och då blir det bidrag till fler om förslaget klubbas av riksdagen.

-De som fått stödet har vågat titta framåt och investera, säger Sten-Rune Lundin som är chef för landsbygds- och företagsutveckling på Länsstyrelsen.

Han bedömer att regeringens förslag innebär att fler av de existerande lanthandelsbutikerna kan få stöd. Men för de som vill öppna en butik gäller det att klara sig ett år utan stöd då reglerna kräver att man ska kunna visa att man bedrivit verksamhet.

Butiker som idag har stöd

Skattungbyn

Bingsjö

Venjan

Stjärnsund

Lumsheden

Öje

Rörbäcksnäs

Sörsjön

Grövelsjön

Dalfors

Flötningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.