Foto: TT/Anders Wiklund

Flera falsklarm polisanmälda i Mora

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har räddningstjänst och ambulans i Mora ryckt ut på flera larm om trafikolyckor och misshandel som visat sig vara falska. Larmen har nu polisanmälts.

– Vi har gjort polisanmälan och hoppas nu att Polismyndigheten ska kunna hitta personen snarast. I värsta fall är våra resurser ute när det inträffar något skarpt, då kan hjälpen fördröjas, skriver Johan Szymanski, räddningschef i Mora och Orsa kommun, i ett pressmeddelande.

Peter Persson, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen, säger att falsklarmen är mycket allvarliga.

”Kan bli någon annan som inte får hjälp”

– Med tanke på de resurser som finns, kan det bli så att om man rycker ut på ett falsklarm blir det någon annan som inte får hjälp. Om det är två larm och man prioriterar det som sedan visar sig vara ett falsklarm, då är det något som måste komma med i utredningen.

– Uppenbart rör det sig om en person som inte mår bra som gör det här. Vi kommer absolut att ha möjlighet att spåra vem det är, säger han.

Fick avbryta annan utryckning

– Det här är mycket allvarligt. Det senaste larmet lördag kväll innebar att ambulansen fick avbryta ett annat pågående uppdrag. Den person som falsklarmar måste omedelbart sluta med detta, säger Johan Szymanski i pressmeddelandet.

Fyra falsklarm sedan i torsdags

Det första falsklarmet kom i torsdags natt. Det var ett larm om en allvarlig olycka på riksväg 70 vid Moraklockan.

På lördagen kom ett falsklarm om en olycka i Hånåkni där minst en person skulle vara avliden.

Lördag kväll kom ett falsklarm om en misshandel, och senare på kvällen, vid 22.30, ytterligare ett falsklarm om en allvarlig trafikolycka med fastklämda personer på riksväg 70 i höjd med Fu, söder om Mora.

”När vi och ambulans hade sökt av området och intilliggande vägar kunde vi konstatera att det var en falsklarmning – den fjärde i raden på tre dagar” skriver Johan Szymanski i pressmeddelandet.

Både räddningstjänsten och polisen uppmanar dem som har information om händelserna att kontakta polisen på telefon 114 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.