Foto: TT

Flera försökte slå larm om flickan som tvingades att tigga

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat om ”Maria” som var 15 år gammal när hon anmäldes försvunnen i Borlänge. Det visade sig senare att flickan rymt och hennes föräldrar dömdes till fängelse för att ha tvingat henne att tigga. I ett program från Sveriges Radio P1 visar det sig nu att flera människor försökte slå larm om flickans situation men myndigheterna ingrep inte.

Det är Kaliber som har gått igenom alla förhör i förundersökningen och där hittat flera personer som försökt slå larm om vad ”Maria” utsattes för.

Ansvarig chef: ”Borde agerat annorlunda”

Socialtjänsten i Borlänge vill inte kommentera Marias fall med hänvisning till sekretess men den ansvariga chefen i Säter säger till programmet att hon tycker att myndigheterna borde agerat annorlunda.

SVT Dalarna träffade Maria i höstas och hon berättade hur hon tvingats börja tigga när hon var sju år gammal. I Dalarna satt hon utanför affärer i nästan två år innan hon fick nog och rymde.

Hennes föräldrar dömdes för människohandel till fängelse i 1 år och 8 månader samt utvisning. De dömdes också att betala ett skadestånd till sin dotter på 50 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.