Foto: TT

Flera gripna i nätpedofilrazzia i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis har genomfört en av de största insatserna hittills mot nätpedofili. Fem personer har gripits i Dalarna.

Under tisdagsmorgonen gjordes en av de största insatserna hittills mot misstänkta nätpedofiler i Sverige. Enligt polisen har sammanlagt 50 personer tagits in, misstänkta för att inneha och för att ha spridit vidare material som visar sexuella övergrepp på barn.

Fem misstänkta från Dalarna

Enligt polisen har fyra personer gripits i Dalarna under tisdagsmorgonen. De fyra är män i 30-60 – årsåldern och de ska ha gripits i Falun, Smedjebacken och Mora.

Sedan tidigare har polisen ingripit mot sju personer som misstänktes kunna ägna sig åt liknande brott eftersom de jobbade eller befann sig i närheten av barn. En av dessa personer är hemmahörande i Rättvik.

Se ett längre inslag: Fem gripna i Dalarna

Samtliga fyra har frigivits efter förhör, uppger polisen vid lunchtid på tisdagen. Skälig misstanke kvarstår mot tre av dem. Kristina Modig som är den åklagare i Dalarna som arbetar med fallet vill i nuläget inte kommentera ärendet.

LÄS MER: Så skyddar du ditt barn på nätet

En kunde gripas tidigare

Redan tidigare har polisen ingripit mot sju personer i landet som ansågs vara kapabla att själva begå övergrepp och som hade barn i sin närhet. En av dessa män är hemmahörande i Rättvik.

Enligt polisen vidtar nu så kallad forensisk undersökning av bland annat beslagtagen datorer i syfte att hitta teknisk bevisning som kan stärka misstankarna.

Samtliga polisregioner

Enligt Svenska Dagbladet, som var först med att rapportera om razzian, går den under namnet Operation Bofink och är den största hittills mot nätpedofiler i Sverige. Samtliga sju polisregioner har deltagit i operationen.

– Vi har bedömt bilder hos varje individ, i nästan samtliga fall har vi bedömt dessa som grovt barnpornografibrott. Sedan handlar det också om hur mycket varje individ har haft och delat, det kommer att visa sig när det gjorts forensiska undersökningar av beslagen, säger poliskommissarie Malin Källström Bendrik till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.