Foto: Patrik Boberg/SVT

Mora kommun i stabsläge efter strömavbrott – nu är elen tillbaka

Publicerad

Flera hundra kunder hos elbolaget Ellevio drabbades av strömavbrott vid klockan 19.21 på måndagen i Venjan i Mora. Strömavbrottet pågick ända till 16-tiden på tisdagen.

Över 600 kunder i Mora kommun berördes under måndagskvällen och felet beräknas nu vara åtgärdat vid 16-tiden på tisdagen, enligt elnätsbolaget Ellevio. Felsökning pågår.

Avbrottet har orsakats av ett fel i den tekniska utrustningen och avbrott på en kabel, enligt Ellevio.

– Till en början hade vi svårt att hitta var felet var, säger Ellevios presstalesperson Jonatan Björck.

– Vi rörde oss hela ledningssträckan under kvällen och natten. Vid 5-tiden i morse hittade man ett ändavslut. Sedan dess har fyra personer varit igång och arbetat.

Kommunen i stabsläge

Mora kommun har gått upp i stabsläge på grund av strömavbrottet och kommunledningen arbetar med att säkerställa behoven för skola, hemtjänst och det äldreboende som finns i Venjan.

Ett äldreboende, skolan och förskolan i Venjan har också stängt. Det handlar om 14 barn i skolan och 10 i förskolan.

Strömavbrottet har medfört att vattentrycket försvunnit och därför har Nodava kört ut en tankbil med dricksvatten som är parkerad vid äldreboendet Juntgården.

Hjälp med filtar

Kommunen uppmanar boende i Venjan att se till sina grannar om någon behöver stöd och hjälp med till exempel filtar, eftersom det på grund av strömavbrottet kan bli kallt i husen.

– Det är olyckligt att ett avbrott håller på såhär länge och jag har full förståelse för att det ställer till för vanliga kunder. Vi kan bara beklaga att det inträffar, säger Jonatan Björck, presstalesperson på Ellevio.

Peter Karlsson är kommundirektör i Mora och han berättar om stabsläget:

– Vi ser till att vi har koll på resurserna. Klart vi är måna om att framförallt de äldre som är stillasittande blir omhändertagna, säger han och fortsätter:

– Strömavbrott händer ju till och från, det får man ju räkna med. Men man upptäcker att mobiltelefonerna inte funkar hur länge som helst och hemtjänsten måste tanka sina dieselbilar. Man ser hur skört samhället är.

UPPDATERING:

Strax innan klockan 16 på tisdagen meddelade Ellevio att endast elva kunder fortfarande berördes av avbrottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer