Flera kritiska röster har höjts om projektet med sjöbodar längs Siljans strand. Hör Perols Ulla Gudmundsson berätta om varför hon inte gillar planerna. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Flera kritiker mot planer på sjöstad i Rättvik

Publicerad

Projekt Sjöstaden i Rättvik är inte i hamn än på länge. Flera kritiska yttranden har kommit in mot detaljplanen.

Bland dem som klagat finns Naturskyddsföreningen och flera privatpersoner i Rättvik. Dessutom har Länsstyrelsen i Dalarna ett antal synpunkter som måste uppfyllas, bland annat om strandskyddet och sjöbodarnas utformning och färg.

– Jag tycker att man borde göra i ordning området så att det blir tillgängligt för alla, inte bara för dem som vill ha en sjöbod där, säger Eva Tholén som bor i Lerdal ovanför den aktuella strandremsan.

– Att promenera där på bryggan kommer inte att kännas bra, det blir alldeles för nära husen. Jag har längtat efter en promenadväg längs vattnet, fortsätter hon.

Helene Wiberg berättar om varför hon tycker att träden ska vara kvar vid Siljans strand

”Siktlinjen kommer att påverkas”

Och flera andra instämmer och menar att eftersom området är av riksintresse, ska det vara mer tillgängligt för allmänheten.

”Planen innebär att siktlinjen mot kyrkan, långbryggan och stora delar av Rättviken kommer att påverkas i inte oväsentlig omfattning” skriver till exempel rättviksbon Hans-Erik Hellborg i ett yttrande.

I klippet ovan berättar Perols Ulla Gudmundsson om varför hon inte gillar planerna på en sjöstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer