I Avesta precis som på många andra ställen har räddningstjänsten fått ta till motorsågen för att få väck träd som fallit på vägar. Foto: Torbjörn WåhlinVisa alla (4)
Visa alla (4)

Mängder av larm om nedfallna träd: ”Blåser som sjutton här”

Publicerad

Kraftiga vindar har dragit in över länet. Det har fört med sig att mängder av larm kommit in under eftermiddagen gällande nedfallna träd.

I Vansbro kom två larm inom loppet av 30 minuter. Det första inkom klockan 14.48 då en björk blåst ner över en mindre väg i Dala-Järna. Strax därefter blåste ytterligare ett träd ner och landade på en bil.

– Nu har vi röjt så det är fritt längs vägarna. Det blev inte några större skador någonstans, bilen fick några repor, säger Bo Lundberg, räddningschef i beredskap hos räddningstjänsten i Vansbro.

Räddningschefen: ”Det blåser kraftigt”

Räddningschefen meddelar vid 16-tiden att vindarna är fortsatt starka i kommunen.

– Det blåser kraftigt fortfarande, så vi får se om det kommer fler larm om fallande träd, säger han.

Strax därefter, klockan 16.07, kom ett nytt larm om ett stort träd som fallit över E16 i höjd med Snöå i Vansbro kommun. Det visade sig röra sig om en sidoväg till E16.

Vid 16.15 kom ytterligare ett larm om att ett träd fallit över en väg i Vansbro, den här gången över riksväg 26 i Kroktorp.

– Vi åker runt och är skogsarbetare lite överallt just nu, säger Bo Lundberg.

Träd nära att falla på telefonledning

Vid 15.47 kom ett larm om att ett träd fallit ner vid Vasaloppsvagen i Mora. Vid 16-tiden var räddningstjänsten på plats.

– Trädet är på väg ner mot en telefonledning. Vi jobbar just nu med att få undan det, meddelar Jan-Olov Olsson, räddningschef i beredskap vid Mora brandkår.

16.27 kom ytterligare ett larm om fallande träd, den här gången på E45 norr om Orsa. Enligt larmet ska södergående riktning på vägen påverkas.

16.34 kom larm om att två träd fallit på väg 66 norr om Ludvika.

Samtidigt kom larm från Gagnef om att lösa föremål ska finnas på järnvägen mellan Arvlindan och Bäsna.

16.56 kom larm om träd över väg 66 i höjd med Höknäs norr om Malung.

”Blåser som sjutton här”

17.34 kom larm om hinder på väg i Bergkarlås.

– Det är träd som ligger helt över vägen där, vi är på väg dit, säger Johan Szymanski, räddningschef på Mora brandkår.

– Det blåser som sjutton här, säger han.

17.34 kom även ett nytt larm från Ludvikatrakten, närmare bestämt i Saxdalen, där ett träd ska ha fallit över en elledning och blockerat ett av körfälten.

– Björken har dragit med sig elledningen som ligger tvärs över vägen, Fredrik Karlsson, brandman i Ludvika räddningstjänst, som varit ute på flera larm under dagen.

– Just nu är det ganska intensivt, säger han.

Träd på cykelbana

17.47 kom ytterligare ett från Ludvika om ett träd som fallit över en cykelbana i närheten av Sörvik.

17.51 kom larm om ett nedfallet träd utanför Orsa i närheten av Oljonsbyn.

18.05 kom larm om träd som ligger över halva vägen på vägen mot Edsbyn några kilometer norr om Furudal.

18.17 rapporteras om ytterligare ett träd som fallit över elledningar. Den här gången I Morbyvallen i Säter. Det blixtrar och smäller enligt inringaren.

”Ett fyrverkeri”

18.21 larmas det om en elledning som ligger över en väg mellan Ludvika och Gubbo.

18.35 tar SOS Alarm emot samtal om en tall som fallit över en kraftledning på väg 26 i Tyfors. ”Ett fyrverkeri”, enligt inringaren.

18.38 kommer samtal om ett träd som fallit över en del av vägen i korsningen Krylbovägen och Dalagatan i Avesta.

18.47 larmas det återigen från Ludvika, den här gången har ett träd fallit över väg 66 och orsakar stopp i båda riktningar.

19.04 larmas det från Tunavägen i Borlänge om ett träd på en innergård som enligt inringaren lutar mot fasaden och hotar krossa fönsterrutor.

– Trädet är nedtaget, rapporterar Magnus Jonsson, inre befäl, räddningstjänsten Dala-Mitt, fyrtio minuter senare. Dala-Mitt, som ansvarar för räddningstjänsten i Gagnef, Säter, Borlänge och Falun, har flera styrkor ute för att ta bort träd och skapa farbara vägar, säger Magnus Jonsson.

Kyrkplåt i fara

19.16 kommer samtal om att halva vägbanan på väg 650 i höjd med Bommarsbo är blockerad.

19.37 larmas det om ett träd som blockerar hela södergående vägbanan på väg 69 mellan Kniva och Vika utanför Falun.

19.43 kommer larm från Hosjö utanför Falun.

– Det är ett träd som fallit över ett garage, vi täcker skadorna med presenning så att det inte ska bli någon vattenskada, säger Magnus Jonsson, räddningstjänsten Dala-Mitt.

19.55 kommer samtal om att plåt håller på att blåsa loss från tornet på Transtrands kyrka.

– Det är en stor takplåt som håller på att blåsa av, vi har spärrat av runt omkring och väntar på en skylift från Mora, säger Mats Nilsson, räddningschef i beredskap.

Texten uppdateras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer