Det är stora skogsbränder på flera håll i länet och landet – och många oroliga ringer in till SOS. Foto: SVT

Flera larm om röklukt i Falun: ”Jättemånga är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

SOS har under torsdagsmorgonen fått in flera larm om röklukt i Lisselbo och Sundborn öster om Falun. Ingen brand har dock hittats och räddningstjänsten bedömer att lukten kommer från skogsbränderna i Älvdalen, Hälsingland och Härjedalen.

Flera personer har ringt in och sagt att de känt röklukt i området och ett par personer har även larmat om att de sett rökutveckling.

Räddningstjänsten åkte ut till Lisselbo och Sundborn där personer ska ha sett rök, men de har inte kunnat lokalisera någon brand.

– Det är rök från antingen branden i Älvdalen, Hälsingland eller Härjedalen som känns, folk ringer om det hela tiden, säger Anders Nyman, inre befäl räddningstjänsten Dala Mitt.

Kan inte åka på alla larm

Anders Nyman säger också att man bara ska larma 112 om man ser en tydlig rökpelare eller eld och inte bara vid röklukt.

– Det är jättemånga som är oroliga och det kan jag förstå men vi kan inte åka ut på larm om röklukt.

För att ytterligare konstatera att det inte rör sig om någon brand i området ska brandflyget åka upp och kolla lite tidigare än vanligt.

Fakta: Larmnummer vid röklukt

Känner du röklukt men ser ingen eldsvåda eller tydlig rök?

Ring 113 13.

Hit kan du vända dig om du är orolig eller vill ha information om olyckor eller kriser, eller lämna information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.