Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Jonsson, inre befäl på räddningstjänsten, berättar om hur det ser ut i markerna. Foto: privat/SVT, arkivbild

Flera mindre skogsbränder i länet – ”Snabb spridning av bränder”

Uppdaterad
Publicerad
Flera skogsbränder har blossat upp under måndagseftermiddagen och -kvällen. Skogsmaskiner och blixtnedslag ska ha orsakat flera av bränderna.

Vid 14.20-tiden larmades det om en skogsbrand strax söder om Venjan. Räddningstjänsten hade vid 17-tiden branden under kontroll.

I Fäggeby utanför Säter larmades det vid 14.30-tiden om en skogsbrand som ska ha orsakats av en skogsmaskin. Branden var dock av mindre omfattning och kunde släckas relativt snabbt av maskinföraren.

Vid 16-tiden uppstod en brand strax norr om Enviken. Enligt räddningstjänsten ska det ha rört sig om ett område på en hektar som eldhärjades.

– Vi lyckades fånga in branden relativt fort, vi hade tur med hur skogsvägarna var dragna och kom åt branden från rätt håll, säger inre befälet på Dala-Mitt Magnus Jonsson.

Brandflyg rapporterade

Vid 18-tiden kom ytterligare ett larm om skogsbrand. Den här gången var det brandflyg som rapporterade in att det brann. Orsaken ska enligt räddningstjänsten ha varit ett blixtnedslag.

– Det var en något mindre brand, vi har den under kontroll och kommer lämna över efterbevakning till markägaren under kvällen, säger Magnus Jonsson.

Eldningsförbud gäller från 30 maj i regionen Dala Mitt och södra Dalarna samt 28 maj i norra Dalarna. Besök din kommuns hemsida för att ta reda på vad som gäller för dig.

I klippet ovan berättar Magnus Jonsson om hur läget ser ut i skog och mark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer