Foto: Lisa Linder Lindberg, SVT / Ole Berg-Rusten, TT

Rekordmånga covidfall förra veckan – högsta siffran under hela pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 fortsätter i Dalarna. När påsklovsveckan sammanställs visar det sig att det inte konstaterats så många nya fall av coronaviruset i Dalarna hittills under pandemin. Och det finns nu en oro för att det ska öka ytterligare när alla kommer tillbaka till skola och jobb efter påsklovet.

Under förra veckan, vecka 14, konstaterades nästan 1 500 (1 469) fall av covid-19 i Dalarna. Det är det högsta siffran hittills i Dalarna. Under vecka 53, som tidigare var veckan med flest konstaterade fall, var siffran 1 266.

– Det är inte bra. Smittspridningen fortsätter och förra veckan är den högsta veckan som är uppmätt, berättar biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund.

Det är bara i enstaka kommuner som smittan minskade under förra veckan, i de allra flesta ökar antalet konstaterade fall.

– Det har gått ner i några få kommuner, men det ökar i stort sett överallt, säger Ernlund.

Störst ökning under förra veckan kan man se i Falun, med 300 nya fall, näst intill en fördubbling från veckan innan.

– Även i Borlänge ser vi att det ökar igen, efter att det sett ut som att det går neråt där, säger Ernlund.

Beläggningen på intensivvårdsavdelningarna i länet har gått ner något, enligt de senaste siffrorna, men samtidigt vårdas fler patienter på övriga covid-avdelningar.

– Jag minns inte ens när det var så här många senast, säger Ernlund.

Oro när många kommer tillbaka till jobb och skola

Och det finns nu en oro för att fallen kommer att öka ännu mer när många kommer tillbaka till skola och jobb efter påsklovet.

– Vi har sett förut att det ökat när man kommer tillbaka efter lov. Och när vi ser att det ökat så här mycket nu under lovet gör ju såklart att det finns en risk att det kommer att öka ännu mer, säger Helena Ernlund.

Diskuterar distansundervisning med kommunerna

Under tisdagen ska smittskydd Dalarna ha möte med kommunerna om hur undervisningen ska bedrivas framöver. Man har tidigare rekommenderat skolorna att fortsätta med distansundervisning i samma utsträckning som tidigare.

– Vi har inte diskuterat än om distansundervisningen bör utökas eller inte. Vi har precis fått de senaste statistiksifforna, så vi ska titta på dem och diskutera. Vi tittar ju på det lokala smittoläget. Det är viktigt att gå i skolan och vi kommer inte att rekommendera mer distansundervisning om det inte är absolut nödvändigt, säger Ernlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet