De kvinnliga toppnamnen på landstingslistorna har ökat i landet. Men i Dalarna har de blivit färre.

Flest män på Dalarnas landstingslistor

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av toppkandidaterrna på landets landstingslistor är numera kvinnor – utom i Dalarna, här minskar andelen kvinnor som står överst på listorna.

För första gången någonsin är det något fler kvinnor än män på landstingslistorna, sett till riket som helhet. 50,4 procent har Dagens samhälle räknat ut.

Men Dalarna hör till dem som inte når upp till snittet i statistiken. Länet placerar sig på en 13:e plats i landet, med bara drygt 46 procent kvinnor som toppar landstingslistorna.

Fler partier

Tidningen har utgått från riksdagspartierna. I Dalarna har även Dalarnas sjukvårdsparti och Nordiska motståndsrörelsens listor. Med dem inräknat blir andelen kvinnor marginellt större – 47 procent.

Enligt SVT Nyheters beräkningar är andelen en minskning jämfört med valet 2014 då kvinnorna stod för 48 procent av samtliga partiers toppnamn.

Flest kvinnor i Västmanland

Enligt undersökningen är Region Västmanland bäst i klassen, med 80 procent kvinnliga toppnamn. Allra sämst ställt är det i Region Norrbotten där bara en fjärdedel, 25 procent av toppnamnen, hör till kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.