Flydde till Sverige efter hot – nu skådis i TV-reklam

Uppdaterad
Publicerad

Som 9-åring var han med i filmen Flyga Drake. Efter att familjen utsatts för hot flydde de från Afghanistan och nu syns han i matvarujättens TV-reklam.

Följ SVT Nyheter Dalarna på Facebook för fler nyheter!

Som nioåring fattade Ahmad Khan Mahmoodzada från Afghanistan beslut om att vara med i filmen Flyga Drake. Det var ett beslut som förändrade hela hans liv.

Filmen blev en internationell succé, men kritiken mot talibanerna och en känslig scen där Ahmads karaktär blir våldtagen gjorde att han och hela hans familj blev utsatta för hot.

Till slut fanns det inte något annat val än att fly. För tre år sedan tog sig Ahmad ensam hela vägen från Afghanistan till Sverige och Borlänge.

– Vi bestämde att jag skulle fly först och försöka hjälpa resten av familjen härifrån, säger Ahmad Khan Mahmoodzada.

Familjen återförenades i Falun

Hans ansträngningar har lyckats. För snart två månader sen återförenades hela familjen och bor nu tillsammans i Falun.

Föräldrarna berättar att de är mycket stolta över Ahmad och nu har de ännu mer att vara stolta över för Ahmad har fått jobb som karaktären Abdullah i kända reklamfilmer för en matvarukedja.

”De hörde av sig”

– Ica hörde av sig till mig och jag tyckte att det lät bra, vi får se vad som händer i framtiden, säger Ahmad som drömmer om en skådespelarkarriär med fler stora filmer.

Han studerar nu på mediaprogramet på Lugnetgymnasiet i Falun och har fått ett intresse för att regissera. Och om folk i Sverige inte kände till honom innan verkar de definitvt göra det nu.

– Flera har kommit fram till mig och bett om selfies. Det är roligt, men jag känner mig inte som en stjärna än så länge, säger Ahmad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.