Malung-Sälens kommunalråd om flygplatsinvigningen: ”En framtidsvision vi längre drömt om.” Foto: Sofie Lind, SVT

Flygplatsinvigning med celebert besök

Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än tio år av planering så ska flygplatsen norr om Sälen invigas under lördagen. Det är den första svenska flygplatsen som öppnar på 20 år och det är med celebert besök.

På plats på flygplatsen kommer bland annat försvarsminister Peter Hultqvist (S), landshövding Ylva Thörn och även Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon tillsammans med näringslivet som investerat i flygplatsen.

Flygplatsen, eller Scandinavian Mountains Airport som den heter, är privatägd av 33 företag.

Flygplatsen i Sälen
På lördagen invigs flygplatsen i Sälen. På söndagen landar det första flygplanet. Foto: Sofie Lind

I sista minuten

Men det har varit ovisst ända tills i onsdags om några plan skulle få landa på flygplatsen norr om Sälen. Det var först då som Transportstyrelsen gav tillstånd till att flygplatsen skulle få flygledas på distans från Sundsvall – en ny fjärrledning där just flygplatsen i Sälen är den första av sitt slag att byggas i världen utan flygledartorn.

Men som sagt, trots att invigningen sker idag så landar de första planen landar dock först på söndagsmorgonen från Malmö.

Foto: Sofie Lind, SVT

I klippet ovan hör du Malung-Sälens kommunalråd Hans Unander (S) om känslan att det är invigningsdags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet