Foto: Patrik Qvicker/SVT

Flygplatsvägen i Sälen dubbelt så dyr som beräknat

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer inte att finnas någon ny väg till den nya charterflygplatsen i Sälen om flygplatsen byggs enligt planerna. Istället blir det en provisorisk väglösning i två år.

Dessutom kommer den nya vägen att kosta över 50 miljoner kronor mer än beräknat.

– Vi måste hosta fram mera medel, säger Leif Nilsson (S) ordförande i Region Dalarna.

Landar 2017

Det lilla sportflygfältet i Sälen är tänkt att byggas ut till en fullstor charterflygplats.

De första planen med skidturister från hela världen ska enligt planerna landa i december 2017 alltså i slutet av nästa år.

Men den nya förlängda start- och landningsbanan kommer att byggas rätt över den befintliga länsvägen som kommer att stängas.

Och därför behövs en helt ny flera kilometer lång väg dit – annars tar sig varken turister eller lokalbefolkning till Sälenfjällen.

Men den vägen kommer inte att bli klar förrän 2019 – två år efter den tänkta flygplatsinvigningen. Något som SVT Dalarna har berättat tidigare.

Oro bland lokalbefolkningen

Det har funnits en oro bland lokalbefolkningen att de ska bli strandsatta under två år och Trafikverket har anklagats för att jobba långsamt.

– Det är en demokratisk process och det tar så här lång tid, säger Lars Bleckur som är Trafikverkets projektledare för vägen. Vi kommer naturligtvis att lösa vägfrågan i alla fall men hur vet jag inte just nu.

Nu har bolaget bakom flygplatsbygget och ledande politiker accepterat att nya vägen inte blir klar.

Och en ivrig jakt på andra väglösningar har inletts.

– Det är bråttom. Vi måste ju hålla planen så att det blir klart 2017. Vi måste göra en provisorisk väg under tiden, säger Leif Nilsson (S), ordförande vid Region Dalarna.

Jakt på pengar

Men snart startar också en jakt på pengar.

Det är Region Dalarna som ska betala den nya flygplatsvägen i Sälen. Nya beräkningar visar att vägen kommer att kosta runt 100 miljoner kronor – men det finns bara 45 miljoner kronor avsatta i plånboken.

Alltså måste politikerna snabbt plocka pengar från andra vägprojekt i Dalarna.

– Det måste till pengar till det här projektet. Vi måste hosta fram pengar. Det här måste lösas. Det är en viktig fråga för norra Dalarna, säger Leif Nilsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet