De förlorade 60 000 när Migrationsverket gav fel information

Publicerad

En flyktingfamilj i Rättvik har förlorat tiotusentals kronor på att Migrationsverket informerat felaktigt om vad familjen skulle göra när de fått barn. Barnet föddes på BB i Falun men har varit nästan helt omöjligt att få registrerat hos svenska myndigheter.

Vi träffar familjen Siddiqi i deras bostad i Rättvik. Det är pappa Fardin, mamma Nilofar och deras lille son Hares. Föräldrarna har båda tillfälliga uppehållstillstånd. Men det är pojken som den här historien handlar om. På grund av en informationsmiss på Migrationsverket och långsam handläggning så har det dröjt lång tid för att få fram ett personnummer till honom, vilket lett till flera problem.

– Vi fick en dyr räkning när vi var på Mora lasarett med Hares när han var sjuk och vi har inte kunnat få barnbidrag, säger Fardin Siddiqi.

Vården skulle egentligen vara gratis för barnet, men räkningen var på 3 209 kronor eftersom pojken inte hade något svenskt personnummer.

Tiotusentals kronor förlorade

Att barnet inte registrerats har också fått följden att barnet inte kunnat få vare sig barnbidrag, föräldrapenning eller bostadsbidrag.

Totalt har familjen gått miste om 60-70 000 kronor.

Migrationsverket informerade fel

Problemen började efter att familjen varit på information hos Migrationsverket i Borlänge för att få reda på hur de skulle göra för att få barnet registrerat. Enligt verket skulle de kunna välja på två olika alternativ, antingen att söka asyl för barnet eller det som kallas Anknytning Uppehållstillstånd.

– Det var svårt att förstå skillnaden efter Migrationsverkets information, säger Fardin. Jag visste inte hur vi skulle göra! Men jag tänkte att Hares är ju min son så jag söker Anknyting Uppehållstillstånd! Och han har aldrig varit i Afghanistan, så vad ska man skriva som asylskäl för honom?

Så familjen valde det alternativet vilket skulle visa sig olyckligt, för det avser i första hand personer som forfarande är kvar utomlands och vars släktingar i Sverige kan söka uppehållstillstånd åt dem. Det är egentligen omöjligt att använda den lösningen för föräldrar som har tillfälligt uppehållstillstånd och som fått barn i Sverige.

Mängder med samtal

Först efter att familjen Siddiqi anat oråd och ringt ett 30-tal samtal till Migrationsverket under sju månaders tid uppdagades missen och familjen uppmanades då att istället söka asyl för barnet. Det gjorde de i november förra året.

Asylansökan beviljades i februari – när SVT Nyheter Dalarna börjat ställa frågor om ärendet till Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer