”Flytta ambulansen från sjukhuset”

Publicerad

Ambulansverksamheten i Falun skulle kunna flytta in i Räddningstjänstens lokaler för att spara pengar.

Det föreslår centerpartistiske ledamoten i landstingsfullmäktige Agneta Ängsås.

I en motion till Landstinget skriver Ängsås att ambulansverksamheten i Falun bör flyttas till Räddningstjänsten där det ska finnas lediga lokaler. Det blir billigare än att bygga en ny ambulansstation, skriver hon.

Ambulansstationen i Falun fanns tidigare vid Falu lasarett, men den revs för några år sedan när lasarettet skulle byggas ut.

Idag finns ambulansstationen i provisoriska lokaler nära lasarettet.

– Genom att flytta in ambulansen till räddningsstationen i Falun och därmed samnyttja lokaler för ambulans och räddningstjänst så skulle man använda resurserna på ett bättre sätt. I annat fall kommer Falu kommun att få lokaler över som är svåra att hyra ut då räddningstjänstens verksamhet, liksom ambulansverksamheten kräver ett skalskydd med låsta dörrar, skriver Agneta Ängsås i sin motion.

Hon hänvisar till liknande lösningar på andra håll i landet som enligt henne ska ha gett bra resultat.

En flytt av ambulansen till räddningstjänstens lokaler har tidigare utretts och så sent som för två och ett halvt år sedan skrotades planerna. Orsaken var att det då skulle krävas en ombyggnation som enligt utredningen blev för kostsam. Att utreda en samlokalerisering kostade dock skattebetalarna 2,4 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer