Hör vad barnen tycker om nyttiga muffins! Foto: Patrik Boberg/SVT

Folktandvården vill minska karies hos skolbarn – informerar om socker

Uppdaterad
Publicerad

Mindre socker och mer tandvård – det är ledorden i Grängesberg när Folktandvården Dalarna drar igång ett nytt projekt.

Projektet, som är ett bland flera, bedrivs i nära samarbete med Parkskolan i Grängesberg och syftet är att minska karies hos eleverna.

Två medarbetare från Folktandvården Grängesberg kommer att gå ut till en skolklass varje år under en femårsperiod. Under besöken görs olika aktiviteter för att på ett positivt sätt öka kunskapen om sockrets negativa effekter i munnen såväl som kroppen i övrigt.

Tandvård i Dalarna

”Mängden karies bland barnen har ökat”

Therese Berg och hennes kollega träffar barnen i årskurs två på Parkskolan i Grängesberg en gång i månaden.

– Vi har ju sett att mängden karies bland barnen har ökat. Vi har valt att följa barnen under fem år för att se om kariesaktiveten minskar när barnen får lära sig genom lek vad socker och kost gör för kroppen och tänderna, säger hon.

Projektet började 2017, och är tänkt att följa barnen upp till femte klass.

– Vi upplever att barnen tycker det är roligt när vi kommer, de har lärt sig fantastiskt mycket, de är jätteduktiga, säger Therese Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvård i Dalarna

Mer i ämnet