Avstängd sittplats bakom föraren. Foto: Johan Nilsson/ TT

Förbud mot bussar utan smittskydd

Publicerad
Förvaltningsrätten i Falun fastställer Arbetsmiljöverkets beslut att förbjuda Siljan buss att köra bussar i linjetrafik som inte anpassats efter risken att smittas av covid-19. Hotet om vite på 100.000 kronor ska gälla, liksom kraven om avspärrning samt tydliga markeringar i bussen.

Ett skyddsombud bad bussbolaget vidta åtgärder för att minska risken för busschaufförerna att smittas av coronaviruset. Inga åtgärder vidtogs och skyddsombudet vände sig till Arbetsmiljöverket.

Därefter har verket genomfört en inspektion där det framkom ett antal brister. Bolaget ska då ha uppgett att vissa av åtgärderna som exempelvis stängning av framdörr kommer att utföras. Man påpekar också att man redan spärrat av området mellan chaufför och markerat det.

Föreläggande och förbud

Efter ytterligare kontakt med bolaget kunde verket konstatera att mittgången inte spärrats av, utan att bolaget fortfarande väntade på skyltar. Arbetsmiljöverket beslutade då om föreläggande och förbud.

Bussbolaget överklagade beslutet som Förvaltningarätten i Falun nu avslår. Hotet om vite på 100.000 kronor kvarstår, liksom kraven om avspärrning samt tydliga markeringar i bussen.

Alternativa lösningar

Bolagets uppfattning är att påstigning bak innebär ökad trängsel. De anser också att det inte är praktiskt möjligt att ta betalt eller kontrollera vilka som går på bussen. De anser att det har ålagts ett omfattande detaljförbud utan möjlighet till alternativa lösningar.

Bussbolaget uppger att förarnas säkerhet är av stor vikt för bolaget och att skyddsåtgärderna kommer att vidtas även om förbudet hävs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer