De allra flesta i arbetslaget tillhör en grupp som annars står långt ifrån arbetsmarknaden och som exempelvis får lönebidrag från Arbetsförmedlingen för nedsatt arbetsförmåga. Utöver det arbetstränar drygt tio personer i verksamheten.
– Lönebidraget följer med personen och inte företaget, det är inget som vi som arbetsgivare blir rika på, betonar vd:n.
Politiska beslut har försvårat
Konkursansökan lämnades in i början av veckan och nu befarar vd:n att det kan bli extra svårt för hans anställda att ta sig vidare i arbetslivet, vilket Södra Dalarnes Tidning var först att rapportera om.
– 2010 gick regeringen ut med att man skulle satsa på arbetsintegrerande sociala företag, men nu droppar vi av, ett efter ett. Det är ett svek av samhället, den här målgruppen ger inga politiska poäng och glöms bort, tycker Åke Hedblom.
Så fungerar arbetsintegrerande sociala företag
Ett arbetsintegrerande socialt företag ska:
- Ha som syfte att integrera människor i arbetsmarknad och samhälle.
- Sälja varor och tjänster till kunder. Det kan handla om arbetsintegrerande tjänster, caféverksamhet, odling, syarbete, biltvätt, hotellverksamhet, kontorstjänster eller andra verksamheter som de anställda har kunskap om.
- Vara organisatoriskt fristående, det vill säga drivas i form av ett eget företag. Aldrig ägas av exempelvis en kommun.
- Skapa delaktighet för medarbetarna genom ägande, avtal eller liknande.
- I huvudsak återinvestera sina vinster i den egna eller liknade verksamhet.
- Företagen har alltid medarbetarnas behov av arbete och delaktighet i centrum och huvudsyftet är att integrera människor på arbetsmarknaden och i samhället.
Källa: Verksamt.se/Tillväxtverket