Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alltid utbud och efterfrågan som styr” – hör hur butiker i stadskärnorna kan ha ett bättre förhandlingsläge när hyrorna höjs. Foto: Audrey Erath/SVT

Företagarna Avesta: Fördel för cityhandel när hyrorna höjs

Publicerad

Inflationen dämpar köpkraften och ökar kostnaderna, men när hyrorna kraftigt höjs vid årsskiftet för många butiker och restauranger kan centrumhandeln ha en fördel. Tomma lokaler i city ger ett förhandlingsläge med hyresvärden, menar Företagarna Avesta.

– Det är alltid tillgång och efterfrågan som styr, säger Mathias Blomqvist, ordförande.

Branschorganisationen Svensk handel befarar att kraftigt höjda lokalhyror vid årsskiftet kan leda till konkurser.

– Jag delar den bilden, men man ska komma ihåg att då handlar det om företag som haft det tufft under pandemin, som redan hoppar på knäskålarna, säger Mathias Blomqvist.

Kan bli förflyttningar

Men till skillnad från Svensk handel, som även befarar tomma stadskärnor, tror Mathias Blomqvist att hyreshöjningen kan leda till att företag ute på handelsområdena istället letar sig in till stadskärnorna för billigare hyror.  

– Antingen måste du säga upp personal eller omförhandla avtal. Ser du att det inte håller alls måste du göra en förflyttning – rimligtvis till ett ställe där hyran är acceptabel och där du tror att försäljningsvolymen kommer klara av den satta hyran.

Är det realistiskt att företag ute på handelsområdena skulle flytta in till stadskärnorna?

– Ja, rent teoretiskt. Sen sitter nog många kvar i långa avtal, men de allra flesta fastighetsägare är nog ändå villiga att se över det här för att ha kvar sina hyresgäster över lång tid. 

I klippet: Hör hur butiker i stadskärnorna kan ha ett bättre förhandlingsläge när hyrorna höjs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.