Foto: SVT

Försäkringskassan kräver tillbaka hundratusentals kronor

Publicerad

En man i Hedemora och en man i Mora krävs i två olika ärenden på stora belopp av Försäkringskassan, efter att ha fått sjukpenning respektive sjukersättning utan att ha rätt till det.

Mannen från Hedemora ska betala tillbaka nästan 300 000 kronor till Försäkringskassan. Han ska under ett års tid ha mottagit sjukpenning som Försäkringskassan nu beslutat betalats ut felaktigt. Mannen menar att utbetalningen inte är felaktig.

Mannen från Mora ska betala tillbaka drygt 215 000 kronor som han fått för mycket i sjukersättning, huvudsakligen mellan 2012-2019. Mannen menar att det rör sig om oavsiktligt slarv från hans sida då han inte anmält att han inte jobbade mer.

Skillnad på utbetalningar

Visa

Sjukersättning är en ersättning för personer mellan 19 och 64 år som troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.

Sjukpenning är pengar du kan få om du inte kan arbeta för att du är sjuk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer