– Älvdalskan fångade mitt intresse, säger Marie Skött Jensen som nu blivit Filosofie Kandidat vid Köpenhamns universitet. Foto: Privat/SVT

Forskare: Älvdalskan är ett språk, inte en dialekt

Uppdaterad
Publicerad

Älvdalska är ett eget språk och bör omvärderas i sitt förhållande till det svenska språket, där myndigheterna fortfarande menar att älvdalska ”bara” är en svensk dialekt, menar forskaren Marie Skött Jensen i en avhandling i Köpenhamn.

Älvdalskan pratas idag av omkring 3000 personer. Forskaren Marie Skött Jensen menar att de svenska myndigheterna borde omvärdera älvdalskans ställning gentemot svenskan, som hon skriver i sin avhandling Hvilken status har elvdalsk i forhold til standardsvensk?

– Älvdalskan fångade mitt intresse främst på grund av bristen på förståelsen hos de svensktalande i Sverige och de ålderdomliga särdragen, säger hon.

”Älvdalskan spännande att skriva om”

– Tillsammans med min handledare kom jag fram till att älvdalska skulle vara enormt spännande att skriva om.  Det är ju ingen, eller nästan ingen som har skrivit om svenska språk de sista tio åren på universitetet i Köpenhamn, säger hon. Och i varje fall inte om älvdalska på denna nivån. 

I avhandlingen går Skött Jensen igenom den historiska bakgrunden med släktskap och utveckling av de nordiska språken.

Hon lyfter också fram diskussionerna som varit om att erkänna älvdalska som ett minoritetsspråk i Sverige, att lingvistiska institutioner på internationell nivå redan anser att älvdalska är ett språk och inte en dialekt av svenskan.  

I sin sammanfattning skriver hon också att älvdalskan skiljde sig från övriga språk i Sverige redan på 800-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älvdalska

Mer i ämnet