Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Forskning i Hälsingland visar på färre dementa

Publicerad

Forskning i Nordanstig har visat att andelen demenssjuka kan vara mindre än man tidigare trott.

Forskningen stämmer in på flera internationella studier från senare tid som pekar på att andelen demenssjuka minskar.

Allmänläkaren och professorn Anders Wimo i Bergsjö har forskat på äldre i Nordanstig sedan 90-talet. Hans senaste studier inom det så kallade SNAC, Swedish National study on Aging and Care, där Nordanstig ingår har gett överraskande resultat.

– Vi har gjord mätningar som tyder på att andelen demenssjuka män i åldersgruppen 78 år och äldre kanske har minskat. Det här presenterades på en vetenskaplig konferens i somras. Främsta orsaken tycks vara en nedgång i stroke, det vill säga hjärnpropp och hjärnblödningar, säger Anders Wimo.

En statistisk förändring

Resultaten överraskade också på grund av att han fick fram en statistisk förändring. Även hos kvinnor finns en förändring men den kunde inte statistiskt säkerställas.

Minskningen tros bero på bättre livsvanor och hälsa vilket bidragit till vad som tycks vara en nedgång i stroke. Detta får såklart konsekvenser för samhället som nu rustar sig för en stor ökning av äldre och demenssjuka.

En positiv trend

För flera internationella studier som kommit på senare tid pekar på att den minskning som skett i Nordanstig kanske inte är en engångsföreteelse utan en del av en positiv trend. Anders Wimo är en av författarna bakom en rapport för Socialstyrelsen där man försökt uppskatta samhällskostnaden för demensvården. För att göra det var man tvungen att räkna ut hur många personer som är demenssjuka och kom fram till att antalet demenssjuka år 2012 var 158.000. Med nuvarande kunskap tror man att 230.000 personer kommer vara demenssjuka år 2030. Men denna siffra kan bli mindre.

– Om jag säger att det kommer att finnas 230.000 personer 2030, ja då har man något att förhålla sig till. Om jag säger att det kommer att finnas mellan 170.000 och 300.000 så blir det givetvis mer problematiskt för dem som håller på med samhällsplanering, säger Anders Wimo.

Han berättar att mer forskning krävs och att mer forskning bedrivs redan. Siffrorna från Nordanstig ska granskas närmare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer