Förslaget: SRF vill se syntolkningsutrustning på arenorna

Uppdaterad
Publicerad

Synskadades Riksförbund, SRF, i Dalarna har gett förslag till fyra elitklubbar i länet att de borde köpa in syntolkningsutrustning till sina arenor. Detta för att öka tillgängligheten för synskadade.

– Innan har vi behövt betala för en tolk som är med oss på varje match. Men på det här sättet blir det lättare och billigare för oss. Om klubbarna köper in utrustning så kommer vi bara behöva betala för biljetterna, säger Jonas Linder, SRF Dalarna.

Enligt honom så finns det många synskadade som vill kunna gå på fler matcher.

– Det finns ett stort intresse. Vi är säkert ett tiotal som följt med när vi tidigare haft syntolkning, säger han.

Fyra elitklubbar

De fyra elitklubbarna som SRF har kontaktat är ishockeyklubbarna Mora IK och Leksands IF, speedwayklubben Masarna samt fotbollsklubben IK Brage. SRF har anordnat möte med både Leksand och Brage för att presentera sin idé.

SVT Dalarna har pratat med Mora IK och Masarna som säger att det inte lagts upp på bordet ännu, men att de är intresserade av att få det att fungera.

Starta klippet för att höra mer om vad det är för idé de har. I klippet svarar också representanter från Leksands IF och IK Brage om hur de ställer sig till det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.