Föraren döms nu av Mora tingsrätt på åtta åtalspunkter. Foto: SVT

Försökte köra på poliser efter biljakt genom Orsa – föraren döms till fängelse

Publicerad

Den man i 30-årsåldern som i början av april häktades efter en biljakt i Orsa kommun döms nu av Mora tingsrätt till fängelse i ett år och nio månader på sammanlagt åtta åtalspunkter.

Det var efter en rutinkontroll av en personbil i centrala Orsa som en vild biljakt uppstod, när den 30-åriga föraren vägrade stanna. En biljakt som stundvis gick upp emot 100 kilometer i timmen. Det är betydligt högre hastighet än tillåtet i tätbebyggda områden och i området där människor fanns, skriver tingsrätten.

Den dramatiska biljakten fick ett abrupt slut efter att den åtalade prejat polisbilen och ska ha varvat upp bilen i riktning mot poliserna. Varpå de öppnade eld mot fordonet och på så sätt lyckades slå ut bilen. Därefter kunde mannen gripas.

Under fredagen kom domen mot mannen som på åtta åtalspunker döms. Det handlar bland annat om försök till grovt våld mot tjänsteman, grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

30-åringen har erkänt grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning och tingsrätten gör bedömningen att mannen ska dömas till fängelse på ett år och nio månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.