Läshundar provas i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Att lämna klassrummet, krypa in under en filt och läsa för en hund en stund. Det är vardag för flera barn i Dalarna just nu.

”Jag tycker att de har blivit mer positiva till egen läsning i klassen”, säger Lotta Dahlberg, klasslärare på Vinsboskolan om projektet med läshundar, som just nu pågår i Smedjebacken.

Sex läshundar i projektet Läshund ger läslust är nämligen ute på praktik i Smedjebackens skolor. 

Målet är att få upp resultaten i skolan genom att öka läskunnigheten och läsförståelsen. Närheten till hundarna ska göra det roligare för barnen att läsa.

– Jag märker att de fyra jag har i klassen verkligen är glada att få göra det här. De känner sig uppskattade. Jag tycker att de har blivit mer positiva till egen läsning i klassen, säger Lotta Dahlberg, klasslärare Vinsboskolan i Smedjebacken. 

Ludvika Brukshundklubb som driver projektet har fått stöd från Landstinget Dalarna. Läshundar finns sedan tidigare på andra orter i Sverige. Men det här är de första i Dalarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.