Vinnarbilden Foto: Kvarnsvedens skola 6B

Förstapris till Kvarnsvedens skola

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år utlystes en fototävling där elever i hela landet uppmanades att ta ett foto för att illustrera vad hållbar konsumtion betyder för dem

Klass 6B på Kvarnsvedens skola skickade in ett bidrag och fick nyligen veta att de hade vunnit hela tävlingen. Bilden som klassen har vunnit med visar ett par jeans vid en symaskin med tänkvärda pratbubblor som innehåller smarta lösningar på hur man kan återanvända ”energislukande jeans”. Nu väntar förstapriset i form av en lägerskola på Kolmården.

Det är Miljömärkningen Sverige med sin välkända symbol Svanen och Svenska Kunskapsförlaget som utlyst fototävlingen.

-Vi ville att eleverna skulle reflektera över hur de kan bidra till en hållbar konsumtion och vilka utmaningar och lösningar som finns. Vi på Svanen har mycket nytta av att se vad morgondagens konsumenter känner inför vår tids stora utmaning – att nå en hållbar konsumtion, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige.

Juryns motivering:

”Ett välkomponerat, detaljrikt och visuellt starkt bidrag där eleverna på ett tydligt sätt tagit upp problem och lösning på dagens konsumtion” I bilden pekar eleverna på att det går åt nio tusen liter vatten för att producera ett enda par jeans och kommer med en lösning på hur man kan spara in på resurser genom att återanvända gamla jeans och göra en jeansklänning av dem. Juryn bestod av Ragnar Unge, VD för Svanen, Silvy Bohlin, pressansvarig på Kolmårdens djurpark och Stellan Sandh, VD för Svenska Kunskapsförlaget.

Svenska Kunskapsförlaget finns idag på Kvarnsvedens skola för att överlämna förstapriset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.