Försvaret vill stoppa vindkraftverk

Publicerad

FALUN Försvarsmakten vill inte att tio vindkraftverk ska byggas strax söder om Svartnäs i Falu kommun. Det framgår av ett remissyttrande som kommit in till Länsstyrelsen Dalarna.

– Det är tekniska system som kan påverkas av verken, säger en handläggare hos försvaret. Något närmare besked gick inte att få på torsdagen.

Det är känt sedan tidigare att vindkraftverk kan förvirra JAS-gripen – planens tekniska system. När försvaret beslöt att de inte vill ha vindkraftverk närmare än fyra mil från sina flygplatser föranleddet det oro. När remisstiden nu löpt ut för Bergvik skogs byggande av 115 vindkraftverk i Falu kommun, så vill försvarsmakten inte ha de tio vindkraftverk som planerats strax söder om byn Svartnäs.

– Generellt kan man säga att försvarets riksintresse står över andra intressen och att det därför kan bli en begränsning av antal vindkraftverk, säger Adina Grälls, som handlägger frågan hos länsstyrelsen.

På Bergvik skog säger Peter Svantesson att företaget i så fall tänker försöka få bygga verken på en annan plats. Planen att Svartnäsprojektet ska omfatta 115 vindkraftverk kvarstår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Svartnäs vindkraftpark

Mer i ämnet