”Det är absurt”, säger försvarsminister Peter Hultqvist om de resurser Nordiska Motståndsrörelsen kostar samhället i och med sitt deltagande under 1 maj. Foto: Patrik Boberg/SVT

Försvarsministern: Det är absurt

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Socialdemokraterna tågade traditionsenligt genom centrala Falun samlades nazistiska Nordiska motståndsrörelsen vid regementsområdet en bit därifrån.

Följ SVT:s direktrapportering: Faluns budskap: mångfald och kärlek

Runt 1.200 personer gick i s-tåget från Stora torget till Folkets hus – i spetsen gick försvarsministern sida vid sida med riksdagspolitiker och lokala företrädare.

Dalarna – 1 maj i Falun

Socialdemokraternas tåg gick från Stora torget till Folkets hus där en scen ställts upp på parkeringen.

Så här kommenterar Peter Hultqvist (S) att Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera i Falun.

– Jag konstaterar att det följer regelverket.

”Sprider har omkring sig”

Samtidigt konstaterar han att ”det är absurt” när det drar sådana stora resurser från samhället.

– Bara det förhållandet att så mycket polisresurser ska satsas visar ju att det här inte är som andra normala partier eller grupperingar, säger Peter Hultqvist och fortsätter:

– Det här är ju en nazistisk gruppering som sprider hat omkring sig och står för en politik som inte bara är en åsikt utan ett brott mot mänskligheten.

Se en längre intervju med Peter Hultqvist här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj i Falun

Mer i ämnet