• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Ett utsläpp av ammoniak har inträffat vid Ale Arena. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i Bohus och Surte, i Västra Götalands län, att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Försvunnen varg jagades med snöskoter

SÄLEN Polisen fortsatte på torsdagen med hjälp av helikopter att spana efter spår från den misstänkta tjuvjakten på en varg norr om Sälen.

Vargens sändarhalsband hittades fullt synlig på isen under en bro intill en allmän väg i området men ännu finns inga spår efter själva vargen. Spår tyder i alla fall på att vargen jagats av snöskoter.

En polishelikopter spanade under torsdagen i ett relativt litet område som ligger i vildmarken intill Horrmund några mil norr om Sälen. Det är i det området som polisen misstänker att någon dödat en av de två vargar som tidigare i vinter flyttades från Idre.

De sändarförsedda vargarna släpptes ut i Karlsborg i Västra götalands län för drygt en månad sen men båda sökte sig snabbt tillbaka norrut och en av dem – hannen – har en tid vistats i trakten av Sälen.

Hannens sändarhalsband hittades på isen under en bro i Fulunäs norr om Sälen. Halsbandet hade troligen slängts från själva bron, det låt fullt synligt och det var troligen meningen att det skulle hittas just där.

Flera vägar möts just vid älven i Fulunäs och undersökningarna där är avslutade. Helikopterns sökande på torsdagen pågick i ett område några kilometer norr om Fulunäs där den misstänkta tjuvjakten alltså har ägt rum.

Polis och åklagare har lagt locket på, utredningen är i ett känsligt skede men det står klart att det har säkrats spår längre söderut som tyder på att vargen har förföljts av en snöskoter.

De spåren har säkrats intill en fäbod betydligt närmare själva Sälens by. Men av allt att döma finns ännu inga avgörande spår efter varken varg eller någon misstänkt för det grova jaktbrottet norr om Sälen.

Patrik Qvicker
patrik.qvicker@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer