”Den rivstartar och kör snett ut mot mig. När fordonet är drygt en meter ifrån mig avlossar jag tre skott med mitt tjänstevapen mot bilens framdäck”, säger en av poliserna vid förhör. Foto: Patrik Qvicker/Stina Stjernkvist

Blockerade polis vid biljakt i Älvdalen – får fängelse för sabotage

Publicerad

En biljakt mellan Mora och Älvdalen tog en dramatisk vändning när en bil vid två tillfällen försökt blockera vägen för polisen – och på så vis stoppa jakten. Nu döms två till fängelse av Mora tingsrätt.

Strax efter midnatt en kväll i augusti observerar tre poliser, i Mora, att ett fordon kör för fort. De börjar följa efter fartsyndaren som kör slalom mellan fordon på motsatt körbana, in på cykelvägar och gångbanor. Färden fortsätter hela vägen till Älvdalen.

Väl i Älvdalen får föraren, en 25-åring, hjälp av en annan förare som med sin pickup blockerar vägen för polisen.

Polisen skjuter mot däcken

Det är även i Älvdalen som biljakten avslutas när 25-åringen stannar sin bil och hoppar in i en annat fordon. Han försöker då än en gång köra ifrån polisen.

”Den rivstartar och kör snett ut mot mig. När fordonet är drygt en meter ifrån mig avlossar jag tre skott med mitt tjänstevapen mot bilens framdäck”, säger en av poliserna vid förhör.

Föraren undkommer polisen men grips samma dag i Älvdalen och döms nu till tio månader för bland annat grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

Sabotören

Föraren som blockerade polisens väg med sin pickup greps tre veckor senare och döms till fängelse i fyra månader för sabotage mot blåljusverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer