Arkivbild Foto: Charlotte Pettersson, SVT

Fortsatt covidökning i Dalarna: ”Verkar ha glömt pandemin”

Publicerad

Från flera håll i landet rapporteras om ökad spridning av covidsmitta. Så är också läget i Dalarna enligt länets smittskyddsläkare, Helena Ernlund

 – Det har varit en viss ökning de senaste fyra veckorna och det kommer vara en ökning även den här veckan och det är rätt så många som är sjuka nu, säger Helena Ernlund.

Fem personer var på torsdagen inlagda på sjukhus i Dalarna med covid -19.

Svårt hitta vikarier

Inom vården där personalen testas regelbundet märks den ökade smittspridningen som gör att det på sina håll nu kan vara svårt att få tag i vikarier.

– Det är en ny undervariant till omikron, BA 5, som är mest aktuell. Den är mer smittsam än tidigare aktuella BA 2, säger Helena Ernlund som konstaterar att man inom vården ska fortsätta att bära munskydd när man är närmare än två meter från en patient.

Stanna hemma med symptom

– Det verkar som om många glömt pandemin och nu går till jobbet med lindriga symptom och riskerar att sprida smitta vidare. Stanna hemma om du har symptom som kan vara covid, säger Helena Ernlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer