Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör om affären mellan Borlänge energi och Stora Enso och om planerna för panna 8. Foto: SVT

Fortsatt fjärrvärme från Kvarnsveden – flis ska värma Borlängeborna

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge energi köper panna 8 och tillhörande mark från Stora Enso för 313 miljoner kronor. Här kommer man att elda bland annat flis för att fortsätta leverera till fjärrvärmenätet.

Att bygga en ny panna skulle kosta minst en miljard kronor och Borlänge energi är nöjda med affären som nu ska godkännas av kommunfullmäktige.

Prishöjningar framöver

Tidigare har Borlänge energi nyttjat spillvärme från pappersbruket. Nu kommer man istället att elda med flis och nu flaggar man för prishöjningar framöver till följd av ökade kostnader för inköp av biobränsle.

– Det handlar om höjningar från en mycket låg nivå så vår fjärrvärme kommer även fortsatt vara prisvärd, menar Olofsson.

Borlänge energi för nu diskussioner med Stora Enso om att erbjuda personalen som sköter pannan fortsatt anställning i färrvärmeverket.

Hör mer om planerna för panna 8 och affären i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.