Fotbollsskola bara för tjejer i Borlänge vill skapa kvinnliga förebilder. Foto: SVT

Här är fotbollsskolan bara för tjejer – ”Vi vill skapa kvinnliga förebilder”

Publicerad

Under veckan har ett 70-tal tjejer mellan 7 och 13 år spelat fotboll i Borlänge. Målet med fotbollsveckan i Västra Borlänge, som är bara för tjejer, är att rekrytera fler kvinnliga ledare och skapa en mer inkluderande idrott.

Enligt Dalarnas Fotbollförbund har många av tjejerna aldrig kommit i kontakt med föreningsidrotten och man vill nu att de ska känna sig mer bekväma med att gå med i en förening och dessutom ha roligt och träffa nya kompisar.

–  Vi vill verkligen att tjejerna ska vilja fortsätta med fotboll hela livet och de är jätteintresserade. Många säger att de vill fortsätta med fotboll efteråt och har redan frågat vilket lag de får vara med i. Ledarna vill också fortsätta som ledare efter fotbollsskolan, berättar Vinita Roth från Dalarnas Fotbollförbund.

Föräldrarna fick stanna hemma

14 unga kvinnliga ledare mellan 14 och 18 år har tagit hand om spelarna under veckan och till skillnad från förra året har inga föräldrar funnits med vid sidan av planen.

– Förra året hade vi i princip alla föräldrar här, men i år är det helt tomt. Vi tar hand om tjejerna och både de och deras familjer känner sig trygga med det, säger Vinita Roth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.