Foto: Christine Olsson/TT, Montage: SVT

Frågorna om mammaproblem fick svar av experterna

Publicerad

Många frågor kring kroppsliga och mentala problem som kan drabba kvinnor kom in när förlossningsöverläkaren och barnmorskan svarade på frågor som annars kan vara svåra att prata om.

Under tisdagskvällen satt Susannes Hesselman, förlossningsöverläkare och barnmorskan Eva Lundén redo att svara på frågor som kommit in om psykiska och fysiska problem som drabbat mammor efter graviditet och förlossning.

Viktigt att söka hjälp

Frågorna handlade om allt från lättare och svårare bristningar till inkontinens, delad magmuskulatur, nedstämdhet och problem att reglera gasavgång.

Experterna pekade på att det är viktigt att söka hjälp för sina besvär hos sin barnmorska, vårdcentral, närmaste kvinnoklinik eller sjukgymnast och att man kan kontakta sin BVC-sköterska om man känner sig nedstämd,för att få kontakt med en psykolog eller terapeut.

Positiv inför framtiden

Förlossningsöverläkaren Susanne Hesselman, som också deltar i studier kring just psykisk och fysisk ohälsa efter förlossning, lämnade också positiva besked inför framtiden för kvinnor som drabbats av liknande besvär.

”Både eftervård efter förlossning och bäckenbottenskador är nu prioriterade områden nationellt och detta är glädjande för det är viktigt att upptäcka dessa missade skador tidigt. Många studier pågår bla avseende ultraljudsdiagnostik. Ultraljud är ett lovande verktyg för att inte missa skador i direkt anslutning till förlossning”, skriver hon i chatten.

Här kan du läsa hela chatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer