”Det är oerhört svårt att lämna sitt land” – följ med till lägenheten i Älvdalen och hör Samanas och Mohammad Alis tankar om flykten och sitt nya liv i Sverige. Foto: Niko Ago/SVT

De flydde från Kabul till Älvdalen: ”Det är tungt att lämna sitt land”

Uppdaterad
Publicerad

Fem kommuner i Dalarna har tagit emot flyktingar från Afghanistan efter att talibanerna tog kontroll över landet. Totalt har 25 personer kommit från Afghanistan till Dalarna. Samana och Mohammad Ali är två av dem som nu bor i Älvdalen.

Samana och Mohammad Ali jobbade för två svenska myndigheter i Kabul och de var bland dem som Sverige lyckades att evakuera när talibanerna tog över makten i Afghanistan. De placerades i Älvdalens kommun och har precis börjat sitt nya liv i Sverige.

Känner sig trygga

SVT Nyheter Dalarna träffar dem i deras nästan helt tomma lägenhet, men att den är nästan tom är inget som bekymrar dem.

– Vi är oerhört glada och tacksamma att Sverige tog emot oss. Lättnaden över att känna sig trygga, efter det som hände i vårt land, är obeskrivligt stor, säger Samana.

Följ med till lägenheten i Älvdalen och hör Samanas och Mohammad Alis tankar i videon – ”Det är oerhört svårt att lämna sitt land”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.