Maria Sandström Åbom driver tillsammans med sin man Love Sandström Åbom en restaurang i Mora. Foto: Niko Ago/SVT

Från sjunkande skepp till ljus i tunneln – nu har krögarparet i Mora fått rätt till pengar

Uppdaterad
Publicerad

”Man ser sitt livsverk falla som ett sjunkande skepp”. Så beskrev restaurangägaren Maria Sandström Åbom från Mora sina känslor när pandemin slog som hårdast våren 2020. Nu – efter en lång kamp – har hon fått rätt till pengar från Tillväxtverket och ser en ljusning.

Maria Sandström Åbom driver tillsammans med sin man Love Sandström Åbom en restaurang i Mora. När pandemin slog till drabbades deras verksamhet hårt.

– På en dag var alla gäster borta. Då stod vi där med oss själva som en ganska stor familj, alla våra anställda som också har barn, det blev ju otroligt jobbigt, säger hon.

Blev skyldig att återbetala

Restaurangen ansökte om korttidsstöd för sina anställda och fick 479 000 kronor. Men efter en avstämning kom ett nytt beslut från Tillväxtverket – Maria Åbom blev skyldig att betala tillbaka över 200 000 kronor.

Efter en lång process med överklagande och medverkan i SVT-programmet Uppdrag granskning fick Maria och Love dock rätt till pengarna.

För drygt ett år sedan grät Maria när vi på SVT Dalarna besökte henne. Nu ser livet ljusare ut – hör om kampen och vändningen i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.