Friluftsfrämjandet lockar nya svenskar

Publicerad

Friluftsfrämjandet sliter med att öka sitt medlemstal och har därför startat ett integrationsprojekt där man utbildar nya ledare.

I slutet av juni åkte sex ungdomar mellan 15 och 17 år från Borlänge till Idre på Friluftsfrämjandet ledarutbildning under en veckas tid. Förutom att lära sig massor om naturen och om ledarkunskaper fick ungdomarna bland annat tälta, cykla, klättra, paddla kanot och träna parkour.

– För mig var det mer än utbildning. Jag lärde mig många saker och för mig själv, om det svenska samhället och hur jag ska ta hand om naturen. Det är stor skillnad om jag jämför med mitt hemland Afghanistan, säger Bassam Rasho.

Antalet medlemmar inom Friluftsfrämjandet har minskat kraftigt och fler ledare behövs. Men utbildningen i Idre var också ett integrationsprojekt.

– Genom att utbilda ledare med olika bakgrunder så kan vi nå ut till fler, säger projektledaren Ulrika Hermansson.

Luul Abdulkadir vill jobba med barn efter utbildningen.

– Jag funderar på att jobba med ungdomar som är några år yngre än mig.

Vad vill du lära ut?

– Parkour, det är det jag är mest intresserad av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer