Det är många som vill köpa fritidshus i Dalarna. Foto: SVT

Fritidshuspriser stegrade med en tiondel – coronapandemin bakom ökningen

Uppdaterad
Publicerad

Senaste årets fritidshuspriser har stigit med 11 procent på grund av hemma semester under coronapandemin.

– Det handlar bland annat om flygskam och klimathotet, säger Ralph Blommé.

Bostadspriserna i Dalarnas län har det senaste året genomgått en förändring. Istället för att sjunka på grund av coronapandemin har priserna gått upp. Och för fritidshus har det varit en ökning med 11 procent.

– Det stavas coronaeffekten och hemester. Folk har insett att man kanske vill semestra inom landets gränser och det har blivit ett slags trendbrott, säger Ralph Blommé som är fastighetsmäklare i Ludvika.

Populärt bland stockholmare

Majoriteten av fritidshusen har sålts till stockholmare som i snitt betalat runt 25 024 kronor per kvadratmeter.

Men det är inte bara människor från huvudstaden som söker fritidshus i länet.

– Även dalfolket har köpt mycket fritidshus under det här året, berättar Anders Fransson som arbetar som fastighetsmäklare i Falun.

Bostadsrätter och villor har också ökat senaste året, båda med åtta procent. Totalt har 418 fritidshus sålts och störst var prisutvecklingen i Mora. Där steg priserna med 25,8 procent, men även Älvdalen och Malung-Sälen har haft stora prisökningar med 11,2 respektive 5,3 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.