Funktionärer avgörande för Vasaloppet – ”Betyder oerhört mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppet går med ungefär 20-25 miljoner kronors vinst varje år. Hälften går till ägarklubbarna som är IFK Mora och Sälens IF, en del går till skid- och cykelförbundet.

De återstående 30 procenten delas ut till de föreningar som hjälper till med funktionärer under Vasaloppet. Funktionärerna betyder otroligt mycket för Vasaloppet och enligt Susanne Ericson, som är funktionärsansvarig, skulle inte Vasaloppet fungera utan dem.

Ungefär 60 föreningar och organisationer hjälper till under Vasaloppsveckorna vilket betyder att ungefär 5 000 funktionärer är med och jobbar för sina föreningar.

Vasaloppet

Vasaloppet har vuxit

Men Vasaloppet har vuxit sig stort, och från att ha varit på helger, med Öppet spår, Tjejvasan och Vasaloppet så är hela veckan nu fylld med olika lopp.

En av föreningarna som är med och arbetar för Vasaloppet är ridklubben i Mora, de sitter och skriver ut och ramar in diplom åt åkarna.

– Vi tar ju inte på oss mer än vi klarar av. Just nu har vi 300 medlemmar och kanske 150 pass, så det får vi ihop, sen måste man ju ta hänsyn till de föräldrar som har andra klubbar som de kanske måste jobba för.

Upp till klubbarna själva

Hur mycket en klubb måste ställa upp under Vasaloppet är upp till klubbarna själva. Vissa klubbar har en hårdare ton, att man måste ställa upp under veckan och kan man inte ta det pass som man har fått tilldelat så är man skyldig att själv hitta en ersättare.

– Jag vet en person som är ensamstående och absolut inte kunde ta sitt pass, dessutom nyinflyttad, så det fanns ingen som kunde hoppa in. Jag har ju hört hur snacket går om de som inte ställer upp. Sen funderar jag ju på, hur blir det för barnen, ska de inte få vara med i klubben då eller? Någon form av ”friköp” borde finnas som alternativ hos alla föreningar.

”Blir ju intensivt”

Enligt Susanne Ericson som är volontäransvarig för Vasaloppet så är det upp till klubbarna hur mycket jobb de tar på sig.

– Ja det blir ju intensivt, det är ju tio dagar varje dag i stort sett, så det är klart att det blir mycket jobb. Men det är föreningarnas ansvar att de inte tar på sig för mycket jobb.

Starta klippet för att höra Vicky berätta om vad funktionärsarbetet betyder för föreningen och vad förktionärerna i sin tur betyder för Vasaloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet