Foto: TT

Fyra skogsbränder på två timmar i Malung-Sälen – tros vara anlagda

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av två timmar har räddningstjänsten fått åka ut på fyra bränder i Malung-Sälens kommun. Både polis och räddningstjänst har starka misstankar om att de är anlagda.

Tre av bränderna var väldigt nära varandra, i anknytning till Arvselen, och en enskild i Vallerås.

– De är definitivt anlagda, det finns misstankar om det både från vår och räddningstjänstens sida. Bränderna stämmer i tid och rum alldeles för bra för att de ska uppstå av sig själv, säger Tommy Lindh, presstalesperson vid polisen Bergslagen.

Stämmer överens tidsmässigt

Räddningstjänsten har överlämnat information och iakttagelser de gjort i de fyra fallen till polisen för analys och eventuella andra åtgärder.

– Det är inte så att man har sett någon misstänkt person, men det finns iakttagelser på brandplatserna som styrker att de är anlagda. Till exempel att de startat intill vägar och att de stämmer överens tidsmässigt, säger Tommy Lindh och fortsätter:

– Vi kommer att åka dit i mån av tid, vi är ansträngda just nu men vi har en ambition om att göra det.

Uppmanar till vaksamhet

Med anledning av bränderna uppmanar polisen människor i området att vara vaksamma över eventuella bränder i naturen och vilka iakttagelser man kan göra i samband med detta.

– Vi har god hjälp av räddningstjänsten och vi  är starkt beroende av att folk vaknar till och är medvetna om det här, säger Tommy Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.