Fyra personer försvunna i fjällen – helikoptrarna uppe igen

Publicerad

Fyra turister saknas i fjällen, på gränsen mellan Härjedalen och Dalarna. Efter att sökhelikoptrarna stoppats av kraftiga vindar har sökandet återupptagits på onsdagsmorgonen.

De fyra turisterna sågs senast vid 17-tiden på tisdagen vid Hävlingestugorna, strax norr om Grövelsjön i Älvdalens kommun i Dalarnas län. De var en grupp på åtta som där delade på sig för att sedan mötas upp vid Rogenstugorna i Härjedalen i Jämtlands län senare. Men ena halvan av gruppen kom aldrig fram och vid 21-tiden anmäldes de saknade till polisen.

Helikoptrarna stoppades under natten

Under natten sökte polisen med helikoptrar i området, men tvingades avbryta på grund av hård vind. Under morgonen har man återupptagit sökandet, med något bättre väderförhållanden.

– Det ska vara något bättre i alla fall, men framförallt är det dagsljus också, det underlättar ju, säger Oscar Berglund hos polisen vid 09.30-tiden.

– Vi söker för fullt nu, både med civila- och polishelikoptrar, men vi har inte hittat dem än, fortsätter han.

Även fjällräddare från både Dalarna och Jämtland deltar i sökandet.

– Vi har inte kunnat ha fjällräddningen igång under natten eftersom vi inte haft någon position och det har varit en så stor sökyta, berättar John Enzinger hos polisen.

Belgiska medborgare

De fyra personerna är belgiska medborgare, tre män och en kvinna. Två av dem är i 20-årsåldern, en i 50-årsålder och en i 65-årsåldern. De ska enligt uppgift vara mycket vana vid att vara ute i fjällen.

– De ska ha varit bra utrustade med uppblåsbara kajaker och tält bland annat, säger Enzinger.

Svårt att spåra telefoner

De fyra ska ha telefoner med sig, men som inte går att nå eller spåra i nuläget.

– De är avstängda, så att säga, de går inte att nå. Det är också svårare för oss att spåra telefonerna då de är utländska medborgare. Då måste vi gå via den nationella ledningscentralen och begära ut uppgifter från utlandet, vilket vi har gjort, men det tar längre tid, berättar John Enzinger.

Foto: Google Earth

När sökandet återupptas på onsdagen kommer man även att söka vid Hävlingestugorna för att se om de fyra tagit sig tillbaka dit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer