Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är det låg brottslighet i Gagnefs kommun – Brå-samordnaren förklarar. Foto: SVT

Kommunen med minst antal anmälda brott – därför är Gagnef i topp

Uppdaterad
Publicerad

Gagnef ligger på tio i topplistan i landet över kommuner med minst antal anmälda brott. Under 2022 anmäldes 456 brott i kommunen, motsvarande 4342 brott per 100 000 invånare.

– Vi är en bra och trygg kommun att leva i, säger kommunens Brå-samordnare Rosa Flank, som också är tydlig med att kommunens geografi har en avgörande betydelse.

– Vi har ju ingen krogmiljö och ingen centralort, det vill jag vara ödmjuk med att lyfta fram. Vi har det lättare än andra större kommuner, fortsätter hon.

Många områden har grannsamverkan

Men att jobba brottsförebyggande står högt på agendan. Gagnefs kommun jobbar tillsammans med polisen, räddningstjänsten och andra myndigheter, organisationer och företag för att skapa en tryggare kommun. Gagnefsborna bidrar också genom att många engagerar sig i grannsamverkan.

– Vi jobbar stenhårt med grannsamverkan och har nu 36 grannsamverkansområden. Jämför man med Borlänge så är vi bäst i klassen, säger Rosa Flank.

”Kommuninvånarna här jobbar engagerat och aktivt”– hör Brå-samordnaren i klippet om varför Gagnef har så få brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.