Gammal poesi i ungdomlig teater

Uppdaterad
Publicerad

I Horndal utanför Avesta sätter en grupp ungdomar upp en egen musikteater. ”I ungdomens år” heter skådespelet som nu framförs för andra året. Det bygger på en bok som skrevs av en lokal smed och författare i slutet av 1800-talet.

Just nu pågår repetitionerna för fullt. En av nyckelpersonerna är Linnea Nygren som har arbetat om den gamle brukssmeden Johan Olov Johanssons poesi till teatermanus och nu regisserar pjäsen.

Tillsammans med Alice Andersson, som även hon är med och spelar i föreställningen, har Linnea också skrivit pjäsens musik.

”En jättesuccé”

– Förra året var lite av ett pilotprojekt, vi visste inte riktigt vad vi skulle vänta oss. Skulle det komma fem pers, 50 eller 500? Men det blev en jättesuccé, så nu kände vi att vi ville komma tillbaka, och det har varit lite allmän efterfrågan också så det känns bra, säger Linnea Nygren.

Positiva kollegor

Skådespelaren och producenten Gabriel Hällqvist är positiv.

– Det är lite av en ynnest att få jobba med Linneas verk. Och dessutom med ett fantastiskt kompisgäng på scenen och bra produktionsgäng, säger han.

Två föreställningar kommer att ges i Bruksparken, den 15 och 17 juli.

Det är ju en ganska gammal historia det här. Håller den fortfarande?

– Ja, kärleken håller alltid som tema får man väl ändå säga, menar Gabriel Hällqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer