Brandförloppet var en olyckshändelse enligt åklagaren och brottsmisstnkarna avskrivs. Utredningen om tillståndshanteringen fortsätter. Foto: SVT

Gasbranden utanför Falun: Brottsmisstankar avskrivna

Uppdaterad
Publicerad

Efter den explosiva branden utanför Falun upprättade polisen olika undersökningar för att se om något brott begåtts. Nu har brottsmisstankarna avskrivits i två fall. Men frågan om hanteringen av gasbolagets tillstånd är fortfarande oklar.

– Frågan är om någon borde ha agerat på ett annorlunda sätt, det ska vi utreda nu, säger chefsåklagare Johan Knies.

Branden utanför Falun ledde till ett massivt pådrag från räddningstjänsten och ett stort område spärrades av. Efter branden upprättades utredningar om arbetsmiljöbrott och vårdslöshet genom framkallande av fara för annan. Misstankarna har nu avskrivits i båda fallen.

– Vad jag förstår så har man bedömt brandförloppet som en olyckshändelse, säger Johan Knies.

Arbetsmiljöverket fortsätter utredning

Enligt uppgifter som lämnats till polisens tekniker och som polisen bedömer som trovärdiga, ska orsaken till branden ha varit att en slang sprungit läck i samband med hantering av syrgasflaskor. När syret sattes under högt tryck så skedde en värmeutveckling.

När det gäller frågan om arbetsmiljöbrott så kommer Arbetsmiljöverket att fortsätta med en egen utredning. Skulle den utredningen blottlägga något nytt så kan de göra en ny anmälan till åklagare och polis.

Kan bli företagsbot

Utredningen om tillståndshanteringen fortsätter.

– Det har inte funnits något befintligt tillstånd. Skulle det visa sig att företaget brustit på något sätt kan det bli fråga om företagsbot, men det är för tidigt att spekulera om nu, säger Johan Knies.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gaslagerbranden utanför Falun

Mer i ämnet