Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Olyckligt att det bedrivs verksamhet utan tillstånd” – hör Robert Strid som är tf förbundsdirektör för Räddningstjänsten Dala Mitt. Foto: Från företagets ansökan om tillstånd för brandfarliga varor/Rurik ÖrtendaVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT Dalarna avslöjar: Gasföretag i Falun saknade giltigt tillstånd för hantering av brandfarliga varor

Uppdaterad
Publicerad

Företaget som äger det gaslager som brann i Staberg utanför Falun saknade giltigt tillstånd att bedriva verksamhet. Det bekräftar brandingenjör Björn Olsson på Räddningstjänsten Dala mitt när SVT Nyheter Dalarna ställer frågor om anläggningens säkerhet.

Den 2 augusti utbröt en kraftig brand i ett gaslager i närheten av Staberg utanför Falun. Gasflaskor exploderade och ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades, där boende i området uppmanades att hålla sig inomhus.

Över hundra tusen liter gasol och andra brandfarliga varor – det hade företaget Gasbolaget tillstånd att hantera från 2014 fram till den sista december 2021. 

Efter att bolagets tillstånd för hantering av brandfarliga varor gick ut i slutet av förra året fick de en påminnelse från Räddningstjänsten Dala Mitt i februari i år.  

En ny ansökan skickades då in från Gasbolaget men den bedömdes som ofullständig av Dala Mitt, som i sin tur begärde kompletteringar i verksamheten.

Nya byggnader 

Bland annat så ska det ha tillkommit nya byggnader på plats när man studerat satellitbilder över området som bifogades i tillståndsansökan.

Under de tre månader som bolaget har haft på sig att skicka in svar på kompletteringar till räddningstjänsten har det enligt lag varit förbjudet att bedriva hantering av tillståndspliktig mängd brandfarlig vara, eftersom det inte funnits något giltigt tillstånd efter att det gamla gått ut. 

Kan röra sig om lagbrott

Enligt brandinspektör Björn Olsson hade de efterfrågade kompletteringarna inte kommit in innan branden bröt ut under tisdagen. Och eftersom bolaget bedrivit verksamheten utan tillstånd från Dala mitt under flera månader så skulle det kunna röra sig om ett lagbrott. 

SVT Nyheter har sökt Gasbolagets vd för en kommentar men han har avböjt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi förklarar turerna runt tillståndsansökan från Gasbolaget Foto: SVT

• För att hantera en större en mängd vätskor och gaser som klassas som brandfarliga krävs tillstånd enligt lag.


• Tillstånd prövas av den kommun där verksamheten finns, men det är vanligt att kommunerna delegerar den uppgiften till räddningstjänsten. (För hantering inom försvarsmakten är det MSB som prövar tillstånden)

• Syftet med tillstånd är att det ska finnas ett kontrollsystem så att hanteringen sker på ett säkert sätt och i enlighet med lagkraven.

• Tillstånd beviljas ofta på många år i taget, men ska sökas på nytt i god tid innan de löper ut eller om verksamheten förändras på något vis.

• Verksamheten prövas då på nytt och man tittar på om hanteringen behöver anpassas till eventuella regler som tillkommit sedan tidigare tillstånd beviljats.

Källa: MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gaslagerbranden utanför Falun

Mer i ämnet