Bilden har ingenting med händelsen att göra Foto: TTbild

Getter vistades bland slaktavfall och åt mögligt foder

Uppdaterad
Publicerad

Getterna hade bara tillgång till mögligt foder och i deras stall låg gethuvuden, tarmar och hudar från slaktade getter. Nu får en djurägare i länet kritik efter att länsstyrelsen gjort en kontroll.

Det var efter en anmälan till länsstyrelsen, som inkom den 17 april, som en kontroll hos djurägaren gjordes, och man upptäckte bristande djurhållning – inom flera områden.

Det var ett 30-tal getter som var placerade i en stallbyggnad, där det fanns inredning, grindar och skräp som de kunde skada sig på. Getterna saknade helt tillgång till grovfoder och hölls på en gammal, smutsig bädd som saknade strö.

Satt fast i bakklöven

Där getterna släpptes ut fanns bara gammalt, mögligt foder att äta. Tillföljd av det var flera getter magrare än normalt.

En av getterna hade ett balsnöre fäst vid sitt halsband. Balsnöret satt fast vid en av bakklövarna, och geten kunde inte röra sig ordentligt när kontrollen gjordes.

Fanns inga tecken på de bedövats

I ett utrymme fanns slaktavfall där de levande getterna vistades. I de gethuvuden som fanns där kunde man inte se några skotthål, eller liknande, som tydde på att djuren bedövats innan de avblodats.

Nu kräver länsstyrelsen att djurägaren bättrar sig – bland annat ska getterna utfodras med grovfoder av bra kvalitet, getterna ska bedövas på rätt sätt i samband med slakt och slaktavfallet ska inte längre finnas där getternas vistas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.