Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se de rostiga giftbehållarna och hör i klippet vad miljökämpen och Leksands kommun säger om situationen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Cancerframkallande PCB riskerar att läcka ut i Leksandsskogen

Uppdaterad
Publicerad

I ett gistet gammalt träskjul ute i skogen mellan Falun och Leksand tickar en potentiell hälso- och miljöbomb. Ett tiotal gamla eltransformatorer fyllda med en olja som med all sannolikhet är det giftiga kemiska ämnet polyklorerade bifenyler, mer känt under förkortningen PCB, har hittats på platsen.

– PCB går rakt in i människokroppen för vår hud förmår inte stoppa den! säger den miljöintresserade Charlie Ekenberg, Falun, som hittat skjulet och under många år försökt uppmärksamma myndigheterna på den potentiella miljörisken, utan framgång.

Han menar att kärlen snart kan rosta sönder och den giftiga oljan läcka ut i marken och därefter ner i grundvattnet.

Kan ge cancer

PCB kan ge ärr på huden, skada levern och i värsta fall även leda till cancer. Det var av de orsakerna som ämnet förbjöds redan 1973.

Transformatorerna är av allt att döma mycket gamla, de är tillverkade före eller under början av 1930-talet. Det framgår av den märkning som finns, och att de är tillverkade av ASEA i Västerås. Det var mycket vanligt på den tiden att transformatorer fylldes med PCB som till skillnad från vanlig olja inte är eldfängd.

Leksands kommun inspekterar och utreder

Efter att  SVT Dalarna kontaktat Leksands kommun så görs en inspektion på platsen och det konstateras att det kan vara PBC i transformatorerna

– Vi måste göra en ansvarsanalys och se vem som kan rå om de här grejorna. När ansvaret är utrett vill vi se till att transformatorerna tas om hand och skickas för destruktion av innehållet, säger Åke Sjöberg, sektorchef, samhällsutveckling i Leksands kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer